Sunday, May 1, 2011

I Heart Cooking Clubs : Potluck - Chocolate, Dried Fruit and Nuts Tart


This week is Potluck time at I Heart Cooking Clubs so if you check the blog you'll find all sorts of recipes !
I had a dinner with all my High School friends on Friday and brought some dessers but this tart was so welcomed or better it was kidnapped and Fabio didn't want to let it out of the kitchen !
The crust follows this recipe. I used half of it and prebaked it in a rectangular pan.
It is then scattered with any kind of dried fruit and toasted nut (I used dried apricots, raisins, almonds and hazelnuts) and covered with a ganache made with 285 grams heavy cream heated with 2 Tbs dark brown sugar and mixed with 200 grams dark chocolate.
I got the recipe from 'Ministry of Food', but my copy is in italian so I do not know the original name for the tart (Torta di cioccolato, frutta e nocciole).



Weekend Herb Blogging #281 - Red Onions Confit


This weekend it is Min from Honest Vanilla who is hosting the Weekend Herb Blogging #281.
I wished to make a red onion jam and ended up making a confit from Mes Aigre-Dous, Terrines et Patés by Christine Ferber.
To be exact the recipe is called 'Red Onions Confit with Xeres Vinegar' but I do not own the wonderfully perfumed Xeres vinegar so I ended up using a simple apple vinegar.

WHB was created in October 2005 by Kalyn of Kalyn's Kitchen, you will find history here. This event has become popular in the years thanks to all bloggers participating with recipes and informative posts about new ways of cooking with herbs or unusual plant ingredients.
Since November 2008 Haalo of Cook (almost) Anything At Least Once has been managing this weekly event, all recaps here



RECIPE

1 kg red onions (600 gr when ready to cook)
100 gr Red Wine Vinegar
100 gr Xeres Vinegar
50 gr Balsamic Vinegar
200 gr Black Pinot
100 gr Sugar
100 gr Honey
100 gr Blueberries
50 gr Extra Virgin Olive Oil
50 gr Butter
5 pepper grains crushed
5 salt pinches

Peel and finely cut the onions.
Heat butter and oil in a lidded pot, add onions,salt,pepper and let them slowly braise without coloring for about 20 min.
Add sugar and honey and let swoly boil for about 10 minutes, add the vinegars, wine and blueberries. Let cook uncovered for about 30 minutes until the liquid will be reduced and the onions will be confit. Add the balsamic vinegar, give the last boil, check the seasoning and put in pots. Refrigerate the next day .


Weekend Herb Blogging # 281 Confit di cipolle rosse


Questo weekend tocca di nuovo a Cinzia di Cindystar ospitare il Weekend Herb Blogging in italiano. Mi rifaccio alle sue parole per spiegare di che cosa si tratti.

Cos'è il Weekend Herb Blogging?

Il Weekend Herb Blogging è una raccolta settimanale di ricette e/o note informative sulla miriade di prodotti vegetali che ci circondano, siano essi fiori, piante, frutti, semi, alle volte davvero inusuali ed inaspettati.
E' nato in America quasi per caso nell'ottobre del 2005 dalla mente creatrice di Kalyn di Kalyn's Kitchen, potete trovare tutta la storia qui. Questo evento è diventato sempre più popolare di anno in anno grazie ai tanti bloggers partecipanti che, con le loro ricette e i loro posts, arrichiscono la propria cultura culinaria riguardo al mondo vegetale, in qualunque forma esso si presenti. Ed è proprio questa la peculiarità dell'evento: riuscire ad acquisire più conoscenza e dimistichezza sulla cucina con i vegetali.
Dal novembre del 2008 Haalo di Cook (almost) Anything At Least Once è la nuova infaticabile "direttrice" di questo evento settimanale, di cui potete trovare tutte le raccolte settimanali qui. Da fine novembre Bri cura l'edizione italiana, potete dare un occhio alle raccolte settimanali qui.


Era da un po' che tra i miei desideri c'era una marmellata di cipolle rosse ... così ho fatto un confit !
La ricetta l'ho trovata nel prezioso libricino di Christine Ferber 'Mes aigre-doux, terrines et patés'.
Per la precisione si tratta di un 'Confit di cipolle rosse all'aceto di Xeres' ma il profumatissimo aceto di Xeres non è nella mia dispensa e così ho usato un banalissimo aceto di mele.

Ricetta

1 kg di cipolle rosse (600 gr pulite)
100 gr di aceto di vino rosso
100 gr di aceto di Xeres
50 gr di aceto balsamico
200 gr di Pinot Nero
100 gr di zucchero
100 gr di miele millefiori
100 gr di mirtilli
50 gr di olio extravergine d'oliva
50 gr di burro
5 grani di pepe schiacciati
5 pizzichi di sale

Sbucciare le cipolle e affettarle finemente.
Fare scaldare il burro e l'olio in una casseruola con coperchio, aggiungere le cipolle, sale e pepe e farle sudare per una ventina di minuti a fuoco basso.
Aggiungere zucchero e miele e lasciare sobbollire per una decina di minuti, aggiungere gli aceti il vino e i mirtilli. Lasciar cuocere a fuoco basso per trentacinque minuti. Il liquido si ridurrà e le cipolle si 'candiranno'. Versare l'aceto balsamico, dare un ultimo bollore e verificare il sale. Invasare e lasciar freddare fino al giorno dopo. Conservare in frigorifero.